Przepis na gesty sos czosnkowy 📖
Przepis na gęsty sos czosnkowy:Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj czosnek, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i musztardę.
3. Dopraw sos solą i pieprzem według swojego smaku.
4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Przenieś sos do słoiczka i przechowuj w lodówce przez minimum 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły.
Twój gęsty sos czosnkowy jest gotowy do podania! Możesz go używać jako dip do warzyw, marynaty do mięsa lub jako dodatek do potraw. Smacznego!