Przepis na gofry marzena i marek 📖

Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W osobnej misce roztrzepujemy jajka.
2. Następnie dodajemy mąkę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.
3. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie.
4. Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
5. Włączamy gofrownicę i rozgrzewamy ja według instrukcji producenta.
6. Kiedy gofrownica jest gotowa, nakładamy na nią łyżkę ciasta na każdy kwadrat gofry.
7. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry przez około 3-4 minuty, aż będą rumiane i chrupiące.
8. Gofry można podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, owocami, cukrem pudrem czy syropem klonowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

marzena i marek pączki
biszkopt marzena i marek
lukier marzena i marek
owsiankę marek skoczylas
marek skoczylas ocet jabłkowy