Przepis na gołąbki kwestia smaku 📖
Składniki:- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgotuj kapustę w osolonej wodzie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie ostrożnie oddziel liście kapusty od główki.
2. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a także dodaj ugotowany ryż.
3. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i starannie zawiń gołąbek.
4. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i masło, a następnie ułóż gołąbki. podsmaż je z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
5. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i krojone pomidory, wraz z ich sokiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Zalej gołąbki w garnku wodą, tak aby przykryły je całkowicie.
7. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym, podprażonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
Smacznego!