Przepis na google beze 📖
Przepis na bezę:Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. Można to zrobić za pomocą miksera elektrycznego lub trzepaczki.
3. Stopniowo dodawaj cukier do ubijających się białek, ciągle ubijając, aż masa stanie się lśniąca i gładka.
4. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny do masy bezy i delikatnie wymieszaj.
5. Przesyp skrobię ziemniaczaną przez sitko i dodaj do masy bezy. Delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę bezy do woreczka cukierniczego z wyciętym niewielkim otworem na końcu lub użyj szpatułki do formowania małych placków bezowych na blasze do pieczenia.
7. Wstaw bezy do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w nim, aż całkowicie ostygną.
8. Gotowe bezy powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie wewnątrz.
Smacznego!