Przepis na beze 📖

Przepis na bezę:

Składniki:
- 4 białka jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. W misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
2. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
3. W małej miseczce rozpuść skrobię ziemniaczaną w occie lub soku z cytryny.
4. Dodaj rozpuszczoną skrobię do masy z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki.
5. Jeśli chcesz dodać dodatkowy smak, teraz możesz również dodać ekstrakt waniliowy do masy i delikatnie wymieszać.
6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj małe, okrągłe placki bezowe, zostawiając odstępy między nimi.
7. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 120°C i piecz bezę przez około 1,5 godziny, aż zewnątrz będzie chrupiąca.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku przez kolejną godzinę, aby całkowicie ostygła.
9. Gdy bezą jest już zimna, delikatnie ją oderwij od papieru i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

na bezę
bezę orzechową
pyszną bezę
prostą bezę
beze sugarlady