Przepis na gotowanie bigosu 📖

Bigos to tradycyjne polskie danie, które jest przyrządzane z kapusty kiszonej oraz różnych rodzajów mięsa. Poniżej znajduje się podstawowy przepis na gotowanie bigosu:

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g kiszonej kapusty pekińskiej
- 500 g mieszanego mięsa (np. surowej kiełbasy, wieprzowiny i wołowiny)
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 2-3 suszone grzyby (np. borowiki) do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 15 minut. Wodę odlej.
2. Mięso oczyść i pokrój na kawałki, boczek również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
3. Na dużej patelni podsmaż cebulę i boczek na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i smaż, aż będzie rumiane ze wszystkich stron.
4. Dodaj startą marchewkę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj również posiekane suszone grzyby, jeśli zdecydujesz się je użyć. Całość mieszaj przez około 10 minut.
5. Do osobnego garnka wrzuć kapustę kiszoną i kapustę pekińską. Następnie wlej gotujący się wywar z mięsem, dodaj także podsmażone mięso i warzywa.
6. Całość starannie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
7. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, dlatego można go odstawić na noc, a następnie podgrzać przed podaniem. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

quinoa gotowanie
gotowanie flaków
leczo gotowanie
gotowanie ryby
gotowanie szparagów