Przepis na leczo gotowanie 📖

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Oto prosty przepis na leczo gotowane:

Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g kiełbasy (według preferencji)
- Oregano do posypania

Instrukcje:

1. Papryki umyj, pozbądź się pestek i pokrój w paski. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż, aż zmięknie.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
4. Dodaj papryki i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
5. W międzyczasie pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
6. Dodaj pomidory do patelni z paprykami i smaż jeszcze przez 5 minut.
7. Dodaj słodką paprykę w proszku oraz przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie), cukier i wymieszaj.
8. Na osobnej patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w talarki.
9. Dodaj kiełbasę do reszty składników wraz z jej tłuszczem.
10. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż papryka stanie się miękka.
11. Przed podaniem posyp leczo oregano.

Smacznego!

Podobne przepisy

gotowanie ryby
quinoa gotowanie
gotowanie bigosu
gotowanie szparagów
gotowanie flaków