Przepis na gotowy mielony mak 📖
Przepis na gotowy mielony mak:Składniki:
- 200g maku
- 100g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odcedzamy.
2. Odsączony mak przekładamy do miski i dodajemy cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gęstą masę.
4. Gotowy mielony mak przekładamy do słoików lub pojemników. Możemy również formować z niego kulki lub kawałki.
5. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, aby masa się skonsolidowała.
6. Gotowy mielony mak można wykorzystać do dekoracji ciast, wypieków lub spożywać samodzielnie.
Smacznego!