Przepis na grilla tofu 📖
Oto prosty przepis na grillowane tofu:Składniki:
- Blok tofu o odpowiedniej twardości (np. extra twarde)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Delikatnie odsącz tofu z nadmiaru wody, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1/2 cala.
2. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, miód (lub syrop klonowy) oraz oprósz papryką (jeśli lubisz pikantne smaki).
3. Poloż tofu w płaskiej naczyniu i polej je przygotowanym sosem. Pozostaw na 15-20 minut, aby się marynowało, odwracając tofu na drugą stronę po połowie czasu.
4. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury.
5. Naoliw szczoteczką grillową lub papierowym ręcznikiem ruszt, aby zapobiec przywieraniu tofu.
6. Umieść plastry tofu na grillu i grilluj z każdej strony przez 4-5 minut, aż będą złociste i chrupiące, regularnie obracając je na drugą stronę.
7. Przed podaniem posól i popieprz do smaku.
8. Serwuj grillowane tofu jako samodzielne danie lub dodatek do sałatek, kanapek lub makaronów.
Smacznego!