Przepis na grochówkę bez ziemniaków 📖
Przepis na grochówkę bez ziemniaków:Składniki:
- 500g grochu łuskanego
- 200g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 selera naciowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Groch płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 6 godzin lub przez całą noc.
2. Następnie przelewamy groch do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez około 1,5 godziny, aż groch będzie miękki. Co jakiś czas zdejmujemy szumowiny.
3. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i tniemy w kostkę.
4. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie miękka i szklista.
5. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera oraz liść laurowy do patelni i smażymy przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
6. Warzywa z patelni dodajemy do gotującego się grochu. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez około 20-30 minut, aby smaki się połączyły.
7. Grochówkę podajemy gorącą, można udekorować listkiem świeżej pietruszki.
Smacznego!