Przepis na gryzmi pączki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g drożdży
- 80g cukru
- 2 jajka
- 80g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka, rozpuszczone drożdże i roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i nieprzywierające do rąk.
4. Formuj z ciasta małe, okrągłe kulki o średnicy około 4-5 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu wystarczającej odległości między nimi, ponieważ podczas wypieku gryzmi pączki będą rosnąć.
5. Przykryj pączki czystym ręcznikiem i odstaw na około 1 godzinę, aby podrosły.
6. Gotuj w dużym garnku olej na średnim ogniu. Gdy olej jest już rozgrzany, delikatnie dodaj pączki do garnka i smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć kilka sztuk równocześnie, starając się nie przeciążać garnka.
7. Wyjmuj smażone pączki z garnka, odkładając je na papierowy ręcznik, aby odsączyły nadmiar tłuszczu.
8. Posyp gorące pączki cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb gryzmi
fit pączki
paczki
pączki fit
paczki my cafe