Przepis na gulasz bez warzyw 📖
Oto przepis na tradycyjny gulasz bez warzyw:Składniki:
- 600g mięsa (wołowina lub wieprzowina)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: śmietana do podania
Instrukcje:
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko szkliste.
4. Dodaj mięso do garnka i podsmaż je, aż będzie rumiane z każdej strony.
5. Dodaj paprykę w proszku, majeranek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj, aby mięso było równomiernie przyprawione.
6. Zmniejsz ogień i powoli dodawaj bulion do garnka, mieszając cały czas.
7. Przykryj garnek i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze przegryzione.
8. Po upływie czasu sprawdź, czy mięso jest miękkie i jeśli tak, gotowy gulasz podawaj gorący z dodatkiem śmietany.
Smacznego!