Przepis na gulasz kcal 📖
Przepis na gulasz kcal:Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 400g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na nieduże kawałki.
2. Cebulę, marchewki, ziemniaki i papryki pokroić w kostkę.
3. Czosnek posiekać.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmiękną.
5. Dodać mięso i smażyć na dużym ogniu do momentu, aż będzie mocno przyrumienione.
6. Dodać marchewki, ziemniaki i papryki, smażyć przez kilka minut.
7. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i bulion. Dobrze wymieszać.
8. Dodać słodką i ostrą paprykę, tymianek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, zagotować.
9. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić gulasz przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
10. Podawać gorący z ulubionymi dodatkami, np. kopytkami, kluskami lub pieczywem.
Smacznego!