Przepis na gulasz klasyczny 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 400g pomidorów krojonych z puszki
- 500ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę o wymiarach około 2 cm.
2. Cebule, czosnek, marchewki i papryki pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.
4. Dodaj wołowinę i smaż na mocnym ogniu, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
5. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj marchewki, papryki, pomidory z puszki oraz bulion wołowy. Dopraw solą i pieprzem.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.
8. Na koniec posyp gulasz posiekaną natką pietruszki.
9. Podawaj z kaszą, kluskami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wołowy klasyczny
jabłecznik klasyczny
klasyczny rosół
bigos klasyczny
omlety klasyczny