Przepis na gyrosa warstwowego 📖

Składniki:
- 500g mięsa (np. wołowina, wieprzowina lub kurczak),
- 4 dużych placków tortilli lub pit,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- Sól i pieprz według gustu,
- Ulubione dodatki (np. pomidory, ogórki, sos tzatziki).

Instrukcje:
1. Mięso pokrój na cienkie plastry lub paski.
2. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, oregano, miętę, paprykę oraz sól i pieprz.
3. Umieść mięso w misce i dokładnie wymieszaj, aby dobrze nasączyć marynatą. Pozostaw na około 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.
4. Rozgrzej patelnię i usmaż mięso na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będzie dobrze przyrumienione i upieczone z obu stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
5. W tej samej patelni obsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko przyrumieniona.
6. Na dużym talerzu rozłóż jeden plack tortilli lub pita, a na nim połóż część mięsa, cebulę i ulubione dodatki.
7. Powtórz ten krok, układając kolejne warstwy, aż zużyjesz całe składniki.
8. Na koniec przykryj drugim plackiem tortilli lub pitą.
9. Cały gyros warstwowy podawaj jako całość na stół lub pokrój na kawałki i podawaj jako przekąskę. Smacznego!

Podobne przepisy

gyrosa sos
gyrosa
gyrosa porady
obiad z gyrosa
oryginalny gyrosa