Przepis na halibuta w piekarniku 📖
Oto przepis na halibuta pieczonego w piekarniku:Składniki:
- filet z halibuta (ok. 250 g na porcję)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła świeże lub suszone, np. rozmaryn, tymianek, oregano (według preferencji)
- plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Na dużym kawałku folii aluminiowej przygotuj osobne paczki na każdy filet halibuta.
3. Na środku każdej folii umieść połowę fileta.
4. Skrop każdy filet sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, równomiernie rozprowadzając płyny po powierzchni ryby.
5. Posól i popieprz do smaku.
6. Na wierzchu filetów posyp ziołami, równomiernie rozkładając je na całą powierzchnię.
7. Zamknij paczki folii, zawiązując je dobrze, aby nie było wycieku płynów.
8. Umieść paczki w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz przez około 15-20 minut, lub do momentu gdy mięso halibuta stanie się jasne i jednolite.
9. Wyjmij halibuty z piekarnika i ostrożnie otwórz paczki folii, unikając oparzeń.
10. Przełóż halibuta na talerze i udekoruj plasterkami cytryny.
11. Podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków.
Smacznego!