Przepis na hamburgery z ketchupem 📖
Oto prosty przepis na hamburgery z ketchupem:Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki do hamburgerów
- Liście sałaty
- Pomidory, pokrojone w plastry
- Plastry sera (opcjonalnie)
- Ketchup (do smarowania bułek)
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mielone mięso, pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, musztardę, ketchup, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż składniki będą równomiernie połączone.
2. Formuj mięsne kulki i spłaszcz je, aby stworzyć plastry o grubości około 2 cm.
3. Rozgrzej grill lub patelnię na dużym ogniu. Grilluj plastry mięsa przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone, ale nadal soczyste.
4. Podgrzej bułki do hamburgerów na grillu lub w tosterze.
5. Pokrój bułki na pół i posmaruj ketchupem. Umieść liście sałaty na dolnej połówce bułki, a następnie połóż upieczone plastry mięsa. Dodaj plaster sera i plastry pomidorów. Zamknij hamburgery górną połówką bułki.
6. Hamburgery z ketchupem są gotowe! Podawaj natychmiast i smacznego!