Przepis na żeberka z ketchupem 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 250 ml ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je na złoto.
4. Do garnka dodaj żeberka i obsmaż je z każdej strony do momentu, gdy staną się złociste.
5. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz. Dodaj tę mieszankę do garnka z żeberkami.
6. Całość dokładnie wymieszaj, aby żeberka były równomiernie pokryte sosem.
7. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podczas gotowania możesz od czasu do czasu przemieszać żeberka.
8. Gdy żeberka będą gotowe, podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami czy surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka pieczone z ketchupem
gyrosa z ketchupem
tosty z ketchupem
pulpety z ketchupem
hamburgery z ketchupem