Przepis na hummus jadłonomia 📖

Przepis na hummus:

Składniki:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini (pastę sezamową)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Otwórz puszkę ciecierzycy, odlej płyn z puszki i dokładnie opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą.
2. Do blendera dodaj ciecierzycę, sok z cytryny, tahini, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
3. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli potrzebujesz, możesz dodać trochę wody, aby utrzymać odpowiednią konsystencję.
4. Przełóż hummus do miski i posyp go posiekaną natką pietruszki.
5. Hummus jest gotowy do podania! Możesz podawać go z warzywami, na chlebku lub jako dip. Smacznego!

Podobne przepisy

jadłonomia majonez
pasztet jadłonomia
jadłonomia rosół
falafele jadłonomia
brownie jadłonomia