Przepis na jadłonomia rosół 📖
Przepis na tradycyjny rosół:Składniki:
- 1 kg kurczaka (np. pierś, uda)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- sól do smaku
- opcjonalnie natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1. Mięso kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
2. Obieramy i myjemy marchewki, pietruszki, pora, cebulę i czosnek. Marchewki i pietruszki kroimy na większe kawałki, pora i cebulę przekrajamy na pół. Czosnek możemy zostawić w całości lub przycisnąć przysłonym nożem.
3. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu.
4. Gotujemy rosół na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i bulion nabierze wyrazistego smaku. Co jakiś czas usuwamy z powierzchni powstający osad.
5. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, oddzielając zarówno mięso, jak i warzywa od bulionu. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki i podać osobno.
6. Gotowy rosół doprawiamy solą do smaku.
7. Podajemy rosół w miseczkach, możemy posypać go również drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!