Przepis na hummus z czosnkiem 📖

Składniki:
- 400g konserwowej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Odsącz ciecierzycę i wyrzuć płyn z puszki. Włóż ciecierzycę do blendera lub malaksera.
2. Dodaj pastę tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
3. Blenduj składniki, aż powstaną gładka masa.
4. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody i blenduj ponownie.
5. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj posiekanym koperkiem.
6. Podawaj z pieczywem lub jako dip do warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

winegret z czosnkiem
szparagi z czosnkiem
chłodnik z czosnkiem
guacamole z czosnkiem
frytki z czosnkiem