Przepis na chłodnik z czosnkiem 📖
Chłodnik z czosnkiem to pyszne i orzeźwiające danie, idealne na gorące letnie dni. Aby go przygotować, będziesz potrzebować następujących składników:- 3 ogórki gruntowe
- 1 świeży ogórek
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- pół pęczka świeżej rzodkiewki
- 1 mała pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml maślanki
- sól i pieprz do smaku
- kilka plasterków chrzanu (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- krople soku z cytryny (opcjonalnie)
Teraz, gdy masz wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania chłodnika:
1. Ogórki gruntowe, świeży ogórek i ziemniaki obierz ze skórek.
2. Ogórki gruntowe i świeży ogórek pokrój w kostkę, a ziemniaki w mniejsze kawałki.
3. Wszystkie warzywa włóż do dużego garnka, dodaj odrobinę soli i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Odcedź warzywa, ale zachowaj odrobinę wywaru, ponieważ będzie ona potrzebna później.
5. Warzywa zblenduj na gładki kremowy mus.
6. Dodaj jogurt naturalny i maślankę, a następnie ponownie zblenduj wszystko razem.
7. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę czosnkową.
8. Posiekaj drobno cebulę, rzodkiewkę i koperek.
9. Dodaj czosnek, cebulę, rzodkiewkę i koperek do chłodnika. Wymieszaj.
10. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, dodaj wywar, który odrzuciłeś wcześniej, aby rozcieńczyć konsystencję do pożądanej.
11. Dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolisz bardziej chrupiący smak, dodaj również kilka plasterków chrzanu oraz listki świeżej mięty. Możesz również dodać kilka kropel soku z cytryny, aby nadać chłodnikowi świeżości.
Twój chłodnik z czosnkiem jest gotowy! Możesz go podać schłodzonego w miseczce, dekorując świeżym koperkiem. Smacznego!