Przepis na idealne faworki 📖
Przepis na idealne faworki:Składniki:
- 250g mąki
- 3 żółtka
- 50g masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mąkę, cukier puder i sól. Dodaj żółtka, roztopione masło, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je przez około 7-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub mleka.
3. Rozwałkuj cienkie ciasto na grubość około 2-3 mm. Możesz podzielić je na mniejsze części, aby ułatwić pracę.
4. Przy pomocy noża lub specjalnej listewki do faworków, pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. Możesz także zrobić tradycyjne wycinanki lub inne kształty.
5. W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Możesz sprawdzić, czy olej jest gotowy, wkładając do niego mały kawałek ciasta - jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić, znaczy to, że temperatura jest odpowiednia.
6. Delikatnie wrzucaj faworki do gorącego oleju, smażąc po kilka sztuk na raz. Smaż je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
7. Gdy faworki będą gotowe, wyjmij je z oleju, używając cedzaka lub chochlą, i odłóż na ręcznik papierowy, aby przetrzeć nadmiar tłuszczu.
8. Odstaw faworki do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, posyp je obficie cukrem pudrem.
Faworki są gotowe do podania! Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale zazwyczaj znikają w ekspresowym tempie. Smacznego!