Przepis na indyka dla niemowlaka 📖
Przepis na indyka dla niemowlaka:Składniki:
- 100g mięsa z indyka (bez skóry i kości)
- 1/4 szklanki wody
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. Mięso z indyka dokładnie umyj, usuń wszelkie kości i skórę. Pokrój je drobno na małe kawałki.
2. Marchewkę, ziemniaka i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
3. W rondelku na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek.
4. Dodaj mięso z indyka i smaż przez około 5 minut, aż się zrumieni.
5. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i smaż razem przez kolejne 2 minuty.
6. Wlej do rondelka wodę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie i warzywa będą dobrze ugotowane.
7. Przełóż całość do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
8. Odstaw do ostygnięcia.
9. Przepis jest gotowy! Możesz podać indyka jako danie główne lub jako dodatek do innych składników, takich jak kaszka lub gotowane warzywa.
Pamiętaj, aby zawsze sprawdzić temperaturę potrawy przed podaniem jej niemowlakowi. Upewnij się również, że składniki są odpowiednie i bezpieczne dla niemowlaka. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub pediatrą.