Przepis na indyka z miodem 📖

Oto przepis na indyka z miodem:

Składniki:
- 1 indyk (ok. 3-4 kg)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny (sok)
- 4 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
- świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek) do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W misce wymieszaj miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, ostrą paprykę oraz sól.
3. Indyka umyj i osusz dobrze papierowym ręcznikiem.
4. Następnie natrzyj marynatą indyka, starając się, aby równomiernie przykryła całą powierzchnię mięsa.
5. Włóż indyka do dużej formy żaroodpornej.
6. Wstaw formę z indykiem do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut na każdy wolt używany na kilogram masy indyka (np. 3-4 kg indyk - piecz go około 45-60 minut).
7. Co 15 minut polewaj indyka marynatą, aby utrzymać soczystość mięsa.
8. Gdy indyk jest prawie gotowy, możesz zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i pozostawić indyka na parę minut, aby skórka była chrupiąca.
9. Po upieczeniu wyjmij indyka z piekarnika i pozostaw go na kilka minut, aby odpoczął.
10. Dekoruj indyka świeżymi ziołami (np. rozmarynem lub tymiankiem) i podawaj na stole.

Smacznego!

Podobne przepisy

udziec z indyka z miodem
bimber z miodem
lemoniadę z miodem
lemoniada z miodem
omleta z miodem