Przepis na jabłecznik bez pieczenia 📖
Przepis na jabłecznik bez pieczenia:Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Herbatniki umieść w woreczku i rozgnieć je tłuczkiem na małe kawałki.
2. Masło rozpuść w rondelku.
3. Dodaj rozgniecione herbatniki do masła i dokładnie wymieszaj.
4. Spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
5. Masę z herbatników równomiernie rozłóż na dnie tortownicy i wyrównaj.
6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
7. W misce wymieszaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon.
8. Na herbatnikowej bazie ułóż warstwę pokrojonych jabłek.
9. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
10. Do drugiej miseczki dodaj gęstą śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników.
11. Delikatnie połącz ubitą śmietankę kremówkę z masą śmietanową.
12. Masę śmietankową równomiernie rozprowadź na warstwie jabłek.
13. Jabłecznik wstaw do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
14. Przed podaniem, lekko udekoruj jabłecznik kruszonką lub cynamonem.
Smacznego!