Przepis na napoleonkę bez pieczenia 📖
Przepis na napoleonkę bez pieczenia:Składniki:
- 2 opakowania herbatników
- 750 ml mleka
- 1 budyniowa masa waniliowa
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- czekolada do dekoracji
Wykonanie:
1. W rondlu zagotuj mleko.
2. W misce wymieszaj masę budyniową, cukier puder i cukier waniliowy.
3. Do gotującego się mleka dodaj masę budyniową i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
4. Zdejmij z ognia i dodaj masło, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Na dnie prostokątnej formy układaj warstwę herbatników.
6. Na herbatniki równomiernie rozsmaruj połowę masy budyniowej.
7. Znowu ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj resztę masy.
8. Na wierzchu połóż kolejną warstwę herbatników.
9. Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.
10. Po wyjęciu z lodówki rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polij nią wierzch napoleonki.
11. Włóż do lodówki na kolejną godzinę, aby czekolada stężała.
12. Pokrój na kwadraty i podawaj.
Smacznego!