Przepis na jabłecznik bez proszku do pieczenia 📖

Składniki:
- 4 średnie jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Dodaj roztopione masło i jajka. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Otrzymane ciasto podziel na dwie części.
4. Wylep jedną część ciasta na dno wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
5. Na wyrównane ciasto ułóż plasterki jabłek, układając je równomiernie.
6. Przykryj jabłka drugą częścią ciasta, delikatnie dociskając brzegi.
7. Wstaw jabłecznik do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
8. Wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
9. Przed podaniem, opcjonalnie posyp jabłecznik cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki na proszku do pieczenia
babeczki bez proszku do pieczenia
gofry bez proszku do pieczenia
naleśniki bez proszku do pieczenia
babkę bez proszku do pieczenia