Przepis na jabłecznik jogurtowy 📖

Składniki:
- 4 jabłka (średniej wielkości)
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon do posypania

Sposób przygotowania:
1. Jabłka należy obrać, pokroić na cienkie plasterki i odłożyć na chwilę na bok.
2. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, cukier i olej. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Formę do pieczenia o średnicy około 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wylać połowę przygotowanego ciasta.
4. Na ciasto położyć połowę pokrojonych jabłek, równomiernie rozłożone na całej powierzchni.
5. Następnie wylać resztę ciasta na jabłka, równomiernie rozprowadzić.
6. Na wierzchu ciasta poukładać pozostałe plasterki jabłek i delikatnie posypać cynamonem.
7. Formę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut, aż jabłecznik nabierze złotego koloru i będzie miękki w środku.
8. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
9. Gotowy jabłecznik można podawać schłodzony, najlepiej posypany cukrem pudrem lub podany z gałką lodów.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos jogurtowy
fit deser jogurtowy
jogurtowy omlet
sernik jogurtowy
biszkopt jogurtowy