Przepis na sernik jogurtowy 📖
Składniki:- 500 g jogurtu naturalnego
- 500 g sera twarogowego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- łyżeczka soku z cytryny
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. Wymieszaj jogurt, ser twarogowy, cukier, cukier waniliowy, mąkę i sok z cytryny w dużej misce, aż składniki dokładnie się połączą.
2. W oddzielnej misce roztrzep jajka.
3. Dodaj roztrzepane jajka do masy serowej i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj je do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
5. Wylej masę serową do formy do pieczenia o średnicy około 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz sernik przez około 1 godzinę, aż będzie miał lekko zrumienioną skórkę.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia.
8. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z formy i przenieś na półmisk.
9. Przed podaniem możesz udekorować sernik owocami, bitą śmietaną lub posypać go kruszonką.
Smacznego!