Przepis na jabłecznik moje wypieki 📖
Przepis na jabłecznik (moje wypieki):Składniki:
- 4 średniej wielkości jabłka
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
3. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę.
4. Dodaj do masła i cukru po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Następnie dodaj stopniowo mieszankę mąki i innych suchych składników, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Blaszkę o średnicy około 24cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na nim połowę ciasta.
7. Na ciasto połóż równomiernie plasterki jabłek, a następnie przykryj je drugą połową ciasta, równomiernie rozprowadzając.
8. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C, aż z wierzchu będzie pięknie złocisty.
9. Po upieczeniu jabłecznik wystudź, a następnie posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!