Przepis na jabłecznik po niemiecku 📖

Przepis na niemiecki jabłecznik:

Składniki:
- 4 duże jabłka (np. odmiana Golden Delicious)
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj pokrojone masło i zagnieć składniki na kruche ciasto.
3. Jajko ubij razem ze śmietaną i cukrem waniliowym. Dodaj do ciasta i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
4. Blaszkę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno blaszki, tworząc spód.
5. Na spód ciasta wyłóż plasterki jabłek, posyp je cynamonem i przykryj pozostałym ciastem.
6. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
7. Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Następnie wyjmij z formy i podawaj krojony na porcje.

Dobry apetyt!

Podobne przepisy

racuchy po niemiecku
gołąbki po niemiecku
faworki po niemiecku
flaczki po niemiecku
kopytka po niemiecku