Przepis na gołąbki po niemiecku 📖
Gołąbki po niemiecku, znane również jako "Kohlrouladen", to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Oto przepis:Składniki:
- 8 dużych liści białej kapusty
- 500g mięsa mielonego (mieszanka wieprzowiny i wołowiny)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 750ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
Instrukcje:
1. Zagotuj dużą ilość wody w garnku. Dodaj liście kapusty i gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko, ugotowany ryż, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń go w kopertę, starannie zamykając boczne krawędzie.
4. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć gołąbki i obsmaż je na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron.
5. Do garnka dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż gołąbki będą miękkie.
6. W małej miseczce wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody, a następnie dodaj do garnka z gołąbkami. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
7. Podawaj gołąbki po niemiecku na gorąco, polane sosem. Możesz podać je z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!