Przepis na kopytka po niemiecku 📖

Kopytka to popularne danie w Niemczech. Oto prosty przepis:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Instrukcje:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, obierz skórkę i pozwól, żeby lekko przestygły.

2. W misce rozgnieć ziemniaki za pomocą tłuczka, aż powstaną gładka masa.

3. Dodaj jajko, sól i pieprz do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj.

4. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.

5. Na stolnicy obsypanej mąką uformuj z ciasta wałeczek o grubości około 2 cm.

6. Następnie pokrój go na kawałki o długości około 3 cm.

7. Gotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 5-7 minut, aż kopytka wypłyną na powierzchnię.

8. Odcedź kopytka i podawaj je gorące, najlepiej z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Smacznego!

Podobne przepisy

tosty po niemiecku
lasagne po niemiecku
jabłecznik po niemiecku
golonkę po niemiecku
gulasz po niemiecku