Przepis na jabłecznik puszysty 📖

Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 100 ml mleka

Wykonanie:
1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój na cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, 100 g cukru, cynamon i cukier waniliowy.
3. W drugiej misce rozpuść masło i dodaj jajka. Dokładnie wymieszaj.
4. Powoli dodaj suchą mieszankę z mąki do miski z jajkami i masłem. Mieszaj całość, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Dodaj mleko do ciasta stopniowo, mieszając je na jednolitą masę.
6. Na koniec dodaj plasterki jabłek i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
7. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Posyp ciasto resztą cukru.
9. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz jabłecznik przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
10. Po upieczeniu wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać go cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

puszysty jabłecznik duża blacha
omleta puszysty
omlet puszysty
biszkopt puszysty
omlety puszysty