Przepis na jabłecznik z bezą y joli 📖

Przepis na jabłecznik z bezą:

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. Plasterki jabłek mieszamy z cukrem i cynamonem, a następnie odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok.
3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie wyrabiamy składniki, aż powstanie kruche ciasto.
4. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część wałkujemy i wykładamy na dno wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
5. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka, a resztę ciasta drobno kruszymy na wierzch, tworząc "kruchość".
6. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 - 45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
7. W międzyczasie przygotowujemy bezę: oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca.
8. Po upieczeniu jabłecznika wyjmujemy go z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą bezę, równomiernie rozprowadzając ją na całą powierzchnię.
9. Ponownie wkładamy jabłecznik do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 5 - 10 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.
10. Wyjmujemy jabłecznik z piekarnika, studzimy i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik pod bezą
jabłecznik z bezą
jabłecznik z budyniem joli
jablecznik z kruszonka i beza
prosty jabłecznik z bezą