Przepis na jabłecznik pod bezą 📖
Przepis na jabłecznik pod bezą:Składniki:
- 1 kg jabłek
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
2. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i wrzucamy pokrojone jabłka. Smażymy, aż staną się miękkie, ale nie rozpadają się. Następnie posypujemy je łyżką cukru waniliowego i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy 100 g cukru, szczyptę soli oraz 150 g masła. Składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie łączymy je w jednolitą masę za pomocą rąk.
4. Spód tortownicy (o średnicy około 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dnie rozsmarowujemy połowę przygotowanego ciasta.
5. Na ciasto układamy uprzednio podsmażone jabłka. Odstawiamy kilka łyżek masy ciastowej na dekorację.
6. Pozostałe ciasto wykładamy równomiernie na jabłka, tworząc warstwę wierzchnią.
7. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Sukcesywnie dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier, cały czas ubijając.
8. Ubite białka wykładamy na wierzch jabłecznika, tworząc charakterystyczną bezę.
9. Na bezę możemy wykorzystać odłożoną wcześniej masę ciastową, tworząc dekoracyjne wzory.
10. Jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180°C, aż bezę i ciasto będą złocisto-brązowe.
11. Po upieczeniu, jabłecznik pod bezą wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
12. Gotowy jabłecznik można podać na zimno, pokrojony na porcje. Można również udekorować go posypką cynamonową lub podać z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!