Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną 📖
Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną:Składniki:
- 4 jabłka (słodkie i soczyste)
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru (do posypania)
- 300 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, 100 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
3. Dodaj jajka oraz roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Na dnie dobrze natłuszczonej formy do pieczenia równomiernie rozłóż połowę ciasta.
5. Na ciasto połóż pokrojone jabłka, a następnie przykryj je drugą warstwą ciasta.
6. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż wierzch jabłecznika będzie rumiany.
7. Śmietanę ubij z pozostałymi 50 g cukru, aż uzyskasz gęstą i puszystą konsystencję.
8. Po upieczeniu jabłecznika wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
9. Przed podaniem pokrój go na porcje i podawaj z bitą śmietaną.
10. Posyp jabłecznik cukrem pudrem i smacznego!