Przepis na jabłecznik z jednego jajka 📖

Przepis na jabłecznik z jednego jajka:

Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. Przygotuj jabłko - obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce roztocz masło i dodaj cukier. Miksuj, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Na spód niewielkiej, formy do pieczenia (np. tortownicy o średnicy ok. 20 cm) wyłóż połowę przygotowanego ciasta.
6. Na ciasto rozłóż plasterki jabłka, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
7. Posyp jabłka cynamonem według gustu.
8. Na wierzch jabłek wyłóż resztę ciasta, równomiernie je rozprowadzając.
9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz jabłecznik przez około 35-40 minut, aż stanie się lekko złocisty.
10. Wyjmij z piekarnika i po ostygnięciu pokrój na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z jednego jajka
gofry z jednego jajka
omlet z jednego jajka
babeczki z jednego jajka
kluski lane z jednego jajka