Przepis na kluski lane z jednego jajka 📖
Przepis na kluski lane z jednego jajka:Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W głębokiej misce roztrzepujemy jajko za pomocą widelca.
2. Dodajemy do jajka mąkę, wodę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek.
3. Odstawiamy ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
5. Po odczekaniu, bierzemy łyżkę stołową ciasta i formujemy z niego małą kulę.
6. Wrzucamy kulki ciasta do wrzącej wody. Powinny opaść na dno, po czym wypłyną na powierzchnię po chwili gotowania.
7. Gotujemy kluski na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i gotowe.
Gotowe kluski lane można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy. Podajemy je na talerzu z ulubionym sosem lub posypujemy startym serem. Smacznego!