Przepis na jablka w ciescie y joli 📖

Składniki:
- 4 jabłka (słodkie i soczyste)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- cynamon do posypania

Wykonanie:
1. Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórek. Następnie pokrój na cienkie plasterki i oprósz sokiem z cytryny, aby nie utraciły swego koloru.

2. W dużej misce umieść mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Stopniowo dodawaj mleko do miski z ciastem, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.

4. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Zanurzaj w nim plasterki jabłek, a następnie obtaczaj w przygotowanym cieście.

5. Usmaż jabłka w cieście na patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmij je z patelni i osącz na ręczniku papierowym.

6. Gotowe jabłka w cieście podsyp cynamonem i podawaj na ciepło. Możesz również posypać je cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłka w cieście
prosty jabłka w cieście
jabłka w cieście biszkoptowym
jabłka w cieście bez jajek
smaker jabłka w cieście