Przepis na jagodzianki cookidoo 📖
Oto przepis na jagodzianki:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży suchych (ok. 7 g)
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 500 g jagód
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku (nie gorącym) i odstaw na kilka minut.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jajka do miski z suchymi składnikami. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. W międzyczasie opłucz jagody i odcedź.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i uformuj bułki.
7. Na każdej bułce wykonaj wgniecenie i umieść w nim kilka jagód.
8. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż jagodzianki będą rumiane.
9. Po upieczeniu posyp jagodzianki cukrem pudrem.
Smacznego!