Przepis na jajecznice z grzankami 📖
Składniki:- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól i pieprz do smaku
- kromki chleba
Sposób przygotowania:
1. W misce roztrzep jajka razem z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu, wszystko dokładnie wymieszaj.
2. W rondelku rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
3. Dodaj wymieszaną wcześniej masę jajeczną do rozgrzanego tłuszczu.
4. Smaż jajecznice na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, mieszając delikatnie, aż jajka zaczną się ściągać.
5. Podczas smażenia jajecznicy, pokroj kromki chleba na plasterki i upiecz je w tosterze lub na patelni na złocisty kolor.
6. Gdy jajecznica jest już gotowa, wyłóż ją na talerz, a obok ułóż grzanki.
7. Jajecznicę i grzanki podawaj od razu, pamiętając o delikatnym posypaniu jajecznicy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!