Przepis na jajka faszerowane smażone 📖
Przepis na jajka faszerowane smażone:Składniki:
- 6 jajek
- 50 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta (do obtoczenia jajek)
- Olej roślinny (do smażenia)
Instrukcje:
1. Na początku gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie. Gdy jaja są gotowe, studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż.
2. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy do miseczki. Białka układamy na kolejnej miseczce.
3. W miseczce z żółtkami dodajemy starty ser żółty, posiekaną cebulę, majonez, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek. Możemy posłużyć się łyżką do nakładania farszu.
5. Obtaczamy nadziane jajka w bułce tartej, delikatnie je dociskając, aby panierka się przyległa.
6. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Kiedy jest już gorący, układamy jajka na patelni i smażymy na złoty kolor z obu stron.
7. Po usmażeniu przekładamy jajka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Jajka faszerowane smażone można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!