Przepis na jajka faszerowane z mięsem 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200g mielonego mięsa (np. wieprzowego, wołowego, kurczaka)
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić, obierz skorupki i przekroić wzdłuż na pół.
2. W rondelku podgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor.
3. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie dobrze przypieczone.
4. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Z wyłączonym palnikiem dodać do mięsa posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą - wymieszać.
6. Mieszanką mięsną nadziewać połówki jajek.
7. Gotowe jajka faszerowane z mięsem można podać od razu lub wstawić do nagrzanego piekarnika przez 15 minut, aby się lekko zarumieniły.
Smacznego!