Przepis na jajka faszerowane z pieczarek 📖

Przepis na jajka faszerowane z pieczarek:
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek i kroimy na pół, wyjmując żółtka.
2. Pieczarki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Na rozgrzanym maśle smażymy pieczarki razem z cebulą i czosnkiem, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Następnie dodajemy żółtka jajek, tarty ser żółty i przyprawy (sól i pieprz). Całość dokładnie mieszamy.
5. Farszem nadziewamy połówki białek jajek. Możemy użyć do tego specjalnej rurki do nadziewania, ale równie dobrze można wykorzystać łyżeczkę.
6. Gotowe jajka faszerowane układamy na półmisku i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
7. Podajemy na zimno jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Pamiętaj, że to tylko podstawowy przepis - możesz dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy lub inne składniki (np. paprykę, kukurydzę, oliwki). Smacznego!

Podobne przepisy

jajka faszerowane
jajka faszerowane bez skorupek
jajka faszerowane z mięsem
jajka faszerowane z koperkiem
faszerowane jajka z pieczarkami