Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Wsyp 6 jajek do rondelka i zalej je zimną wodą.
2. Na średnim ogniu gotuj jajka przez około 10-12 minut.
3. Następnie odcedź wodę, przemroź jajka pod zimną wodą i obierz ze skorupek.
4. W międzyczasie umyj i pokrój w drobną kostkę pieczarki oraz cebulę.
5. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż zmięknie.
6. Dodaj pieczarki i smaż je przez około 5 minut, aż będą miękkie.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź mieszankę.
9. Pokrój jajka na pół, wyjmij żółtka i umieść je w misce.
10. Dodaj do żółtek majonez, musztardę, sok z cytryny oraz przygotowane wcześniej pieczarki.
11. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
12. Przygotowane w ten sposób nadzienie napełnij półmiski jajek.
13. Na wierzch każdego jajka posyp posiekaną natką pietruszki.
14. Schowaj faszerowane jajka do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem, aby składniki dobrze się przegryzły.
15. Smacznego!