Przepis na jajka po benedyktynsku 📖

Jajka po benedyktynsku to pyszne danie śniadaniowe. Oto prosty przepis:

Składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki szynki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ocet

Przygotowanie:
1. W małym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę octu.
2. Przygotuj kromki chleba i rozsmaruj na nich masło. Ułóż na nich plasterki szynki.
3. W głębokim rondlu rozbij jajka ostrożnie, jedno po drugim. Gotuj w wodzie z octem przez 2-3 minuty, aż białka zetną się, a żółtko będzie nadal lekko płynne.
4. Wyjmij jajka z wody i odkładaj na kuchenny papier, aby nadmiar wody odparował.
5. Na każdej kromce chleba rozłóż jedno jajko.
6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
7. Jajka po benedyktynsku podawaj od razu, dokładając np. szpinak czy sałatę jako dodatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

jajka po benedyktyńsku bez octu
a jajka
jajka ryż
ryz jajka
jajka