Przepis na jak zrobić idealne ciasto na gofry 📖
Oto przepis na idealne ciasto na gofry:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Do suchych składników wlej mieszankę jajeczną i delikatnie wymieszaj, aby utworzyć jednolite ciasto. Nie miksuj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
4. Odstaw ciasto na około 10-15 minut, aby składniki się połączyły.
5. Rozgrzej gofrownicę i natłuść ją odrobiną oleju lub roztopionego masła.
6. Nałóż odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną powierzchnię gofrownicy. Zamknij i piecz przez około 3-5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, polewą czekoladową, owocami czy siropem klonowym.
Smacznego!