Przepis na bułkę tartą do fasolki 📖

Przepis na bułkę tartą do fasolki:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50g masła
- 1 jajko

1. W małym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże i masło. Wyrabiaj składniki ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto.

3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Po upływie czasu wyjmij ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie je ugnieć, aby usunąć powietrze.

5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułki wielkości około 5 cm średnicy.

6. Układaj bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między nimi, ponieważ jeszcze urosną.

7. W miseczce roztrzep jajko i delikatnie posmaruj nim wierzch bułek. Pozostaw na kilka minut, aż bułki lekko się przykleją.

8. Wstaw blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż staną się złote.

9. Wyjmij bułki tartą z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

Gotowe! Teraz możesz podać je ze smaczną fasolką. Smacznego!

Podobne przepisy

bułka tarta do fasolki
bułkę tartą z termomiksa
leczo z fasolki
sałatkę fasolki
zupa z fasolki szparagowej